Toen Tineke weer thuis kwam wonen, en daarvoor al tijdens haar revalidatie, hebben we gebruik gemaakt van diverse regelingen waarvan we voor die tijd, niet eens het bestaan kenden. Dat ging van vervoer tot woningaanpassing. Lees meer
Een voorbeeld daarvan is het wegvallen van het rijbewijs. Door Tineke’s beperkingen en mocht ze haar rijbewijs niet houden en dat zorgde ervoor dat haar wereldje behoorlijk is gekrompen. Voordat je in deze situatie terecht komt, sta je daar niet eens bij stil. Nu moesten we wel, en waren we steeds gedwongen om weer te zoeken naar nieuwe mogelijkheden waarmee Tineke haar zelfstandigheid weer verder kon vergroten.
Zo vertelde de gemeente ons dat de Deeltaxi voor regiovervoer ook voor mensen met een beperking toegankelijk is. Deze taxidienst wordt veelal door ouderen gebruikt.
Voor langere afstanden is er de Valys taxi, waarvoor een maximum geldt van 450 kilometer per jaar. Meer kilometers is mogelijk als je kunt aantonen dat je zo ook echt daadwerkelijk nodig hebt. Groot voordeel: bij de Valys taxidienst wordt er € 0,18 per kilometer gerekend. Dat is ongeveer tien keer zo voordelig als bij een gewone taxirit. Ook dat is iets waarvoor geldt dat je zonder kennis van de details, niet zo snel aan de Valys zult denken.
Zaken als hulp in de huishouding en een toeslag voor de woningaanpassing of huursubsidie, konden we bij de gemeente aanvragen. Om gebruik te maken van de AWBZ (Algemene wet voor bijzondere ziektekosten) moet dit worden aangevraagd bij de CIZ (Cent indicatiestelling zorg).
Wij constateerden soms dat we bepaalde diensten of producten nodig hebben, maar dan hebben we er geen idee van bij wie we dat zouden moeten aanvragen. In die gevallen kloppen we aan bij MEE, die ons verder helpt of doorverwijst.
Ook financieel veranderde er het nodige. Als je door je beperkingen niet meer kunt werken om je boterham te verdienen, moet je zoeken naar andere wegen. Gelukkig zijn er uitkeringen die via de gemeente in werking worden gesteld. Ook vrijwilligerswerkvergoedingen bieden soms enig inkomen. Het zijn misschien kleine bedragen, maar het kan veel betekenen om weer een bijdrage te leveren aan de maatschappij en die vergoeding is dan toch een stuk erkenning. Maak gebruik van deze regelingen en haal uit het leven wat er nog voor je in zit.Tweets Tineke


  • meer dan een jaar geleden

  • meer dan een jaar geleden

  • meer dan een jaar geleden

  • meer dan een jaar geleden
 


2013 Alle rechten voorbehouden. Ontworpen en ontwikkeld door: Pro Ontwerp